Actie Week van de RI&E 2021

 

Hoe zorgt u voor een opgeruimde en schone werkplek?
Laat het ons weten en maak kans op een goede industriële stofzuiger van Dust Solutions

 

Ieder jaar gebeuren er talloze grotere en kleinere ongevallen door rondslingerende spullen (stoten, struikelen of uitglijden). Goed schoonmaken én het opruimen van gemorst meel is belangrijk om blootstelling aan meelstof zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Kortom: een opgeruimde en schone werkplek is een gezonde en veilige werkplek.

 

Bij het schoonmaken zelf is het zaak om dat op zo’n manier te doen dat meelstof niet juist weer extra in de lucht gaat circuleren, wat bijvoorbeeld gebeurt als u met perslucht of een bezem in de weer gaat. Met een goede industriële stofzuiger zuigt u het stof op. Pas nog wel op dat er niemand over het snoer struikelt of dat men uitglijdt na het dweilen!

 

Risico- inventarisatie en -evaluatie

Schoonmaken is een onderdeel van de risico- inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Het uitvoeren van een RI&E is een verplichting vanuit de Arbowet voor alle bedrijven – groot én klein. Schoonmaken en opruimen zijn belangrijke maatregelen om bepaalde risico’s, zoals struikelen en blootstelling aan meelstof, te verminderen.

 

In de RI&E besteed je aandacht aan schoonmaak omdat een schone en opgeruimde werkplek, een gezonde en veilige werkplek is.

- Werk netjes en voorkom stuiven
- Gebruik een stofzuiger voor het opzuigen van meelstof. Geen perslucht!
- Kies niet schadelijke schoonmaakmiddelen als dat mogelijk is.
- Zorg ervoor dat de schoonmaakmiddelen veilig gebruikt worden, denk daarbij aan eventuele PBM’s zoals een veiligheidsbril of handschoenen.
- Voorkom uitglijden over natte vloeren en struikelen over niet opgeruimde spullen
- Zorg ervoor dat werknemers weten hoe ze veilig moeten werken door instructies te geven (mondeling en schriftelijk)

 

Maak kans op een goede industriële stofzuiger t.w.v. €1000

Hoe pakt u in uw bedrijf het opruimen en schoonmaken aan? Welke maatregelen zijn er genomen om gezond en veilig te werken en hoe heeft u dit in een plan van aanpak geborgd?

 

Laat het ons zien!

Dit kan bijvoorbeeld door een filmpje, foto(‘s), werkinstructies of een overzicht van de beschreven maatregelen in de RI&E of de uitvoering daarvan uit het plan van aanpak. 

- Stuur uiterlijk 25 juni 2021 uw bewijs van de aanpak van risico’s door middel van schoonmaken en opruimen naar: info@veiligengezond.nl.
- Onder de serieuze deelnemers wordt een industriële stofzuiger t.w.v. ruim €1000 verloot.

 

Actie Week van de RI&E

Deze actie is onderdeel van de Week van de RI&E, die plaatsvindt van 21-25 juni 2021. Schoonmaken is in de bakkerijsector een belangrijk onderwerp voor zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen. Met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beoordeelt u welke preventieve maatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat uw medewerkers op een gezonde en veilige manier kunnen werken.

 

Meer informatie

Aan de slag met de RI&E (industriële bakkerijen)
RI&E voor ambachtelijke bakkerijen
Arbocatalogus voor industriële bakkerijen (ook nuttig voor ambachtelijke bakkerijen)
Werkblad stofarm schoonmaken
Werkblad gebruik van een industriële stofzuiger
Filmpje schoonmaken doe je zo
Stofbeheersingsplan

Close